Love is sweet czyli weselny bufet ze słodyczami

Wybór idealnego menu, dobór wina do potraw, perfekcyjnie schłodzona wódka – o tym pamięta każda para planująca przyjęcie weselne. Słodyczom poświęca się zazwyczaj minimum czasu, jeśli w ogóle…

Ciasta, świeże owoce, czasem także mini desery – to najczęściej spotykane pozycje na słodkim bufecie. Czy to na pewno wszystko, co można zrobić z tą częścią menu? Otóż nie! Jednym z najmodniejszych ostatnio trendów weselnych są tzw. „candybuffets” – pięknie zaaranżowane, precyzyjnie przemyślane i cieszące oko bufety, gdzie poza tradycyjnymi deserami znaleźć można także drobne słodycze, kolorowe cukierki, muffiny czy tak popularne ostatnio cupcakes. W sezonie ślubnym 2012 niejednokrotnie organizowałyśmy tego rodzaju bufety. Podpowiadamy zatem, jakich zasad należy przestrzegać, aby zwykły słodki bufet stał się oryginalną, kulinarną i wizualną atrakcją przyjęcia.

1) Pomysł to połowa sukcesu! Przemyśl koncepcję całego przyjęcia i spróbuj wkomponować w nią słodki bufet. Niech będzie jej dopełnieniem, a nie oddzielnym tworem. Znane wszystkim stoły naprawdę nie są jedyną możliwością prezentacji łakoci. Może ozdobna komoda, z szuflad której kuszą patery ze słodyczami? Albo kolorowe światło „wydobywające” się spod stołu? A może aranżacja w stylu Alicji w Krainie Czarów? Pamiętaj – o wyjątkowości tego miejsca zadecyduje twoja pomysłowość!

2) Dobór łakoci. Wybierając słodycze, kieruj się nie tylko swoimi preferencjami, ale także porą roku. W lecie lepiej sprawdzą się desery lekkie: musy, tartinki owocowe, bezy i lekkie, śmietanowe masy. Zimą natomiast możemy pozwolić sobie na cięższe w konsystencji desery: ciastka tortowe i desery na bazie czekolady.

3) Estetyka. Decydując się na ciasta krojone, dopilnuj, aby zostały pokrojone równo i estetycznie. Mile widziane są także papilotki. Desery typu tartaletki lub mini musy nie powinny tworzyć piramidek – najlepiej jeśli będą leżały jedna obok drugiej (unikniemy nieapetycznych „pognieceń”). Drobne słodycze: żelki, cukierki czy chrupiące ciasteczka dobrze jest wyeksponować wkładając je do ozdobnych słojów, szklanych kul lub pucharów. Jak każdy bufet, także ten deserowy powinien przyciągać wzrok.

4) Łatwa dostępność. Każda patera powinna mieć własne sztućce, tj. szczypce lub łopatkę. Pamiętaj także, aby stół bufetowy nie był zbyt „głęboki” – nikt nie lubi nachylania się nad całym stołem z jedzeniem, aby zdobyć to, na co ma ochotę.

5) Paleta kolorystyczna. Postaraj się, aby bufet był spójny kolorystycznie i jednocześnie harmonizował z pozostałymi dekoracjami. Decydując się na drobne słodycze w słojach i na paterach, wybieraj tylko kolory przewodnie wesela lub paletę odcieni jednego koloru. Jest to trudniejsze w przypadku ciast krojonych, jednak wtedy z pomocą przyjdą ci papierowe papilotki w dowolnym kolorze.

TEKST: Ewa Wardęga, ZDJĘCIA: www.kraina-slubow.pl