Owocowe love

ŚWIEŻE, SOCZYSTE, KUSZĄCE. Mogą stanowić doskonałą przekąskę dla gości, ale nie tylko. Owoce mogą być wykorzystane na kilka innych, zaskakujących sposobów.

Owocne przygotowania

Przede wszystkim mogą posłużyć jako inspiracja, aby nadać motyw przewodni przyjęciu weselnemu. Truskawkowe wesele brzmi niezwykle smacznie, a jego elementy na pewno zapadną gościom w pamięć. Dodatkowo na zdjęciach będą wyglądać apetycznie mimo upływu czasu. Mogą być jego główną atrakcją lub tylko ciekawym elementem. Najważniejsze jest wyczucie i umiar – tu łatwo o przesadę. Zwracajmy uwagę na nasze polskie sezonowe owoce, które będą dostępne w okresie wesela, np. maliny, jagody czy porzeczki. Jeśli wesele odbywa się w zagłębiu owocowym lub Panna Młoda pochodzi z takiego miejsca, to jest to idealny motyw na ten wyjątkowy dzień. Dla tych, którzy pragną szczypty egzotyki, proponujemy owoce mniej popularne w naszym klimacie – karambola, passiflora, pitaja czy kiwano. Ich wygląd jest niezwykle dekoracyjny, a smak możemy dodać do potraw czy drinków. To prosty i szybki sposób, aby przenieść się w inną szerokość geograficzną. Gdy dodamy gorące, egzotyczne rytmy i odrobinę słońca za oknem, przyjęcie przeniesie się do Meksyku czy na Hawaje. Owoce mogą pojawić się już jako zapowiedź wesela w zaproszeniach. Mogą zaistnieć w druku lub realnie, w różnych formach. Trzeba pamiętać, żeby wybrać owoc oraz jego formę w zależności od tego, czy zaproszenia będziemy wręczać w większości osobiście, czy część zostanie doręczona pocztą. Nie sprawdzą się tutaj owoce świeże i szybko psujące się, np. truskawki. Możemy ewentualnie pomyśleć nad inną ich formą, np. truskawkowymi chipsami lub sprawić, by zaproszenia pachniały owocowo – wystarczy kropla olejku zapachowego. Jednak należy uważać, aby zaproszenie nie rozpłynęło się pod wpływem olejku. Para może skusić się na sesję narzeczeńską, w której wystąpią owoce. Takie zdjęcia można wykorzystać na zaproszeniach lub jako ciekawą dekorację wesela, na przykład w postaci portretów zdobiących miejsce przyjęcia lub w formie pokazu multimedialnego.

Niebezowocny strój

Owoce mogą stanowić dekoracje butonierki, fryzury Panny Młodej czy samochodu Młodych. Można je również wpleść w bukiety kwiatowe. Dodadzą uroku oraz zaskoczą gości. W wiązance Panny Młodej czy druhen najlepiej sprawdzą się sztuczne owoce – nie pobrudzą sukni i nie ulegną deformacji pod wpływem wysokiej temperatury. Jako akcent dekoracyjny owoce mogą zostać użyte w biżuterii. Truskawkowe kolczyki czy bransoletki znalazły swoje miejsce w kolekcjach największych domów mody, chociażby Diora. Panowie mogą zaś wykorzystać motyw owocu na spinkach do mankietów, a odważniejsi w krawacie czy muszce. Kolejnym modnym i zarazem owocowym elementem mogą być buty, które w najróżniejszy sposób nawiążą do motywu przewodniego. Po pierwsze, poprzez kolor. Buty w kolorze malin czy zielonego jabłuszka będą radosnym i niezapomnianym akcentem. Po drugie, poprzez oczywisty motyw owocu widocznego na wierzchu lub spodzie buta. W sklepach może być trudno znaleźć buty z motywem konkretnego owocu, ale to nie problem. Bez trudności znajdziemy owocowe dodatki, np. kolczyki czy broszki, które możemy zamontować na butach. Po trzecie, mogą zaistnieć w napisie, który wyspecjalizowane firmy mogą nam ręcznie nanieść na ślubne obuwie. Mniej widoczne będą owocowe ozdoby paznokci czy podwiązka z owocowym akcentem. Jednak i w tej sferze można zaszaleć – rajstopy lub pończochy w kolorze lub z motywem ulubionego owocu.

Owoc hand made

Coraz częściej owoce wykorzystywane są jako dekoracje. Cytryny, limonki czy pomarańcze. Nasycone kolory mogą stanowić ciekawy kontrast w stosunku do jednobarwnych obrusów czy zieleni trawy. Umieszczone w szklanych wazonach, misach czy koszykach. Ale zdobić mogą także elementy związane z owocami – łubianki, papierowe torebeczki czy skrzynki – wszystko zależy od klimatu przyjęcia i wielkości miejsca. Możemy wykorzystać też inne elementy związane z owocami – liście czy gałązki owocowych drzewek. Zaplanowanie ułożenia i umiejscowienia takich owocowych dekoracji nie należy do najprostszych. Warto w takich chwilach zasięgnąć porady u sprawdzonego dekoratora lub u konsultanta ślubnego. Swobodnie porozrzucane owoce mogą wyglądać chaotycznie i szybko zmienić pierwotne położenie. Lepiej, aby nie kusiły dzieci i nie zaczęły fruwać w powietrzu. Owoców możemy użyć jako elementu ozdobnego na tzw. drzewkach życzeń. Goście zawieszając swoje życzenia dla Pary Młodej w podziękowaniu otrzymują owoc – miły i apetyczny sposób zwabienia gości do pozostawienia małej pamiątki. Cytryny czy mandarynki możemy umieścić w postaci drzewek, które Młodzi później zabiorą, by cieszyć się nimi przez dłuższy czas. Jabłka, gruszki czy granaty świetnie odgrywają rolę podstawek do winietek lub menu. Mandarynka może posłużyć za numer stołu. Świetnie sprawdzą się jako ozdoby serwetek czy krzeseł, jednak tutaj rezygnujemy z owoców brudzących – malin, truskawek czy jeżyn. Elementy owocowe, jak na przykład truskawkowe pinezki czy jabłkowe spinki, mogą posłużyć jako przypinka na tablicy z planem stołów. Twardsze owoce, takie jak: jabłka, dynie czy granaty, mogą posłużyć jako świeczniki. Dostępne są specjalne wykrawacze, dzięki którym owoc zamieni się w lampion na tealight. Dynia oraz melon to ciekawe materiały na pojemnik – wykrojona dynia to świetne miejsce dla ponczu, a jednocześnie piękna ozdoba. Możemy również pokusić się o większą ekstrawagancję i pomalować nasze owoce (np. na srebrno) lub obtoczyć je w brokacie. W tej roli świetnie odnajdują się dynie, gruszki, jabłka, granaty czy kaki. Jeśli marzycie o konfetti na swoim weselu, ono również może być w kształcie czy kolorze owoców. Nie brudzące i zabawne, na pewno wywoła uśmiech u przybyłych, a dzieci oszaleją z radości. Jeśli jednak wolimy dekoracje tylko kwiatowe, owocowe plasterki pięknie ozdobią przezroczyste wazony i nadadzą świeżości każdemu przyjęciu.

  

Owocowy klimat

Ostatnio bardzo modne są dekoracje światłem. I w tym przypadku motyw owocowy może pojawić się w kolorze oświetlenia, ale również jako projekcja konkretnego owocu. Aby wciągnąć gości w owocowy wir przyjęcia, możemy zapewnić wszystkim przybyłym owocowe przypinki (raczej nie ze świeżych owoców). Ponadto w listę utworów naszego wesela możemy wpleść owocowe utwory. Innym sposobem, by wydobyć owocowy nastrój, jest rozpylenie owocowego zapachu w sali, w której odbywa się przyjęcie. Może on pochodzić z różnych źródeł: kadzidełek, świec zapachowych czy z klimatyzacji. Oczywistym pomysłem jest, aby wpleść dany owoc do weselnego menu, dodać go do deserów, tortu czy drinków. Napoje czy drinki mogą mieć owocowe nazwy. Lampka powitalnego szampana z truskawką brzmi kusząco. Małe owoce, takie jak maliny, winogrona czy wiśnie, idealnie nadają się na ozdobę mieszadełek do drinków. Oprócz ładnego wyglądu będą pyszną przekąską. Również ślubny plener w tym dniu może stanąć pod znakiem owoców. Owoce dodadzą pięknych kolorów, nawet jeśli pogoda będzie kapryśna. Zazwyczaj również wprowadzają dużo dynamizmu na zdjęciach, gdyż wywołują chęć dzielenia się nimi, a nierzadko również rzucania…

Owocodajne pożegnanie

Ciekawą propozycją jest również wykorzystanie owoców jako podziękowania dla gości. Mogą to być owoce świeże lub po przetworzeniu – w karmelu, suszone (np. chipsy) czy konfitury. Na owocach, szczególnie jabłkach, możemy zamówić wycięty napis. Takie podziękowanie nie tylko będzie pięknie wyglądać, ale i pysznie smakować. Bardziej trwałym podziękowaniem z motywem owocowym będzie, np. magnez. Możliwość wykorzystania owoców na przyjęciu weselnym zależy wyłącznie od naszej kreatywności i inwencji. Nie bójmy się takich dekoracji. Na pewno wywołają uśmiech wśród zaproszonych gości oraz będą wyróżnikiem każdego przyjęcia.

TEKST Paulina Kostanek, ZDJĘCIA www.slubnapracownia.pl