W cieniu cyprysów… Powiedzmy sobie „tak” w Toskanii

Toskania to wyjątkowe miejsce na świecie, szczególne w Europie i niepowtarzalne w całych Włoszech. To nie tylko rejon Półwyspu Apenińskiego, ale dusza środkowej Italii. Zamieszkana niegdyś przez Etrusków, została podbita przez Rzymian, była we władaniu Germanów i Francuzów, aż w roku 1860 weszła w skład zjednoczonych Włoch.

To jeden z ważniejszych punktów turystycznych na świecie, przyciąga rokrocznie miliony zwiedzających zauroczonych idyllicznym krajobrazem toskańskich wzgórz, wyśmienitej kuchni oraz cenionych win. Toskania wabi swym urokiem wielbicieli historii, architektury, kulinariów oraz przyrody. W samej stolicy rejonu, Florencji, mieści się 30 muzeów oferujących możliwość obcowania z najwybitniejszymi artystami wszech czasów, takimi jak Leonardo da Vinci, Botticelli oraz Michał Anioł. W Galerii Uffizi, jednym z najstarszych muzeum Europy, mieszczą się tysiące dzieł sztuki. Niewątpliwą atrakcją architektoniczną jest nie tylko krzywa wieża w Pizie, ale również katedra Santa Maria del Fiore we Florencji, będąca jedynym obiektem na świecie posiadającym ceglaną kopułą o tak znaczących rozmiarach.

Kuchnia Toskanii to wykwintne połączenie prostych składników. Zasada przyrządzania posiłku jest kultywowana tu od wieków, podstawowe składniki tworzą wyraziste i bogate smaki. Filarem toskańskiej kuchni są: oliwa z oliwek, chleb (tu ciekawostka: wypiekany bez użycia soli), zioła, warzywa, mięsa i ryby.

Często spożywa się tutaj dziczyznę, tradycja polowań w tym rejonie sięga dalekich czasów. Potrawy są nieskomplikowane, ale zapadające w pamięć jako jedne z lepszych, które dotychczas jedliśmy. Odpowiednio dobrane wina podkreślą smak każdego dania. Trunki te są nieodzownym symbolem dawnej ziemi Etrusków, to właśnie w Toskanii powstaje wspaniałe wino z odmiany sangiovese, a głównym rejonem upraw winorośli jest znane powszechnie Chianti. Wina lokalne, stołowe, produkowane przez poszczególne gospodarstwa agroturystyczne charakteryzują się bogatym smakiem oraz intensywnością barwy. Doskonale pasują do prowincjonalnej kuchni w biesiadnym klimacie toskańskiej wsi.

Przyroda jest tu bogata, pełna naturalnych obszarów chronionych oraz szeroko rozwiniętej agroturystyki, która pozwala na odpoczynek w zaciszu tak znanych z wielu obrazów i zdjęć toskańskich cyprysów.

W starych kamiennych domach, w których historia jest równie ciekawa, jak okalające je krajobrazy można zamieszkać i poczuć ten wspaniały rejon. Posmakować lokalnych serów, wędlin oraz win wytwarzanych przez właścicieli Agriturismo. Pobyt w Agriturismo to niepowtarzalna okazja poznania mieszkających tu ludzi, pełnych sympatii i skorych do rozmów.

Toskania to łagodny klimat, od zachodu piaszczyste plaże, a od wschodu niepowtarzalne widoki na rozciągające się aż po horyzont wzgórza, porośnięte gęsto lasami. To miejsce magiczne, działające na wszystkie zmysły turystów. Warte zobaczenia choć raz w życiu i ciekawe na każde kolejne wakacje.

Ceremoniał w Toskanii

Niepowtarzalny ślub w krainie tenerezzo, czyli świecie włoskiej czułości

Idylliczne krajobrazy Toskanii zwanej „ogrodem Italii” stanowią wymarzone tło ślubu. Ceremonia kościelna może być odprawiona przez polskiego księdza w małym średniowiecznym kościele w miasteczku na wzgórzu. A ślub cywilny można zorganizować na toskańskiej prowincji w rustykalnym klimacie na łonie przyrody lub w pięknych wnętrzach barokowych Urzędów Sanu Cywilnego.

Coraz częściej Polacy decydują się na organizację swoich ślubów właśnie tutaj. Toskania gwarantuje dobrą pogodę od kwietnia do początków października. Znakomity serwis restauracyjny oraz cukierniczy nie pozostawia wątpliwości co do jakości oferowanych tutaj potraw i słodkości. Oprawa dekoracyjna wielu miejsc sprowadza się do nakrycia długich drewnianych stołów w cieniu strzelistych cyprysów okalanych lampionami. Kwiaty i zioła tworzą dopełnienie wizualne i aromatyczne rustykalnych ślubów w Toskanii. Zainteresowani zaś organizacją swojego wesela w barokowym wnętrzu mają możliwość wynajmu wspaniałych posiadłości, których w Toskanii nie brakuje.

Decydując się na ślub w tym niepowtarzalnym miejscu, każda Młoda Para  znajdzie tu coś dla siebie – góry, morze, zabytkowe miasta, piękne wille, wyśmienitą kuchnię, ciepły klimat i to „coś”, co sprawia, że ceremonia ślubna w Toskanii uznawana jest za magiczną i niepowtarzalną na całym świecie. Sporo międzynarodowych par decyduje się na urządzenie swojego ślubu właśnie tutaj. Wielu Anglików, Niemców i Amerykanów przyjeżdza rokrocznie do Toskanii, aby przeżyć swój ślub w tym gwarantującym magię miejscu.

Uroki Toskanii dostrzegły współczesne gwiazdy kina, jak George Clooney, Tom Cruise, Katie Holmes, Steven Spielberg oraz Richard Gere. Również nie brakuje tutaj polskich akcentów, chętnie wypoczywają w tym rejonie Italii Marek Kondrat, a także Krystyna Janda. Krajobrazy kuszą filmowców i artystów z całego świata pragnących uchwycić niepowtarzalne miejsca w obiektywie kamer. Film ślubny oraz sesja zdjęciowa w takiej scenerii z pewnością będą oryginalną i nieprzeciętną pamiątką. W scenerii z takich filmów, jak „Angielski pacjent”, „Pod słońcem Toskanii” bądź „Gladiator”, zdjęcia ze ślubu będą wyjątkowe. A ciekawym pomysłem jest możliwość zorganizowania dedykowanej sesji zdjęciowej z odtworzeniem poszczególnych scen z ulubionych filmów.

Zapraszam do miejsca pachnącego cyprysami i ziołami, gdzie spacerowali niegdyś Michał Anioł, Leonardo da Vinci i Niccolò Machiavelli. Do terenów pełnych ciepła nie tylko słonecznego, ale i sympatii mieszkających tu ludzi. Do okolic, w których słowo „kuchnia” nabiera głębi smaku, jaki zostanie w naszej pamięci. Toskania, miejsce wyjątkowe nie tylko dla tych, którzy widzą ją po raz pierwszy, ale również dla tych, którzy przyjeżdzają tu co roku.

 

Zapraszam na ślub w cieniu cyprysów!

Tekst: Katarzyna Fengler, Zdjęcia: Katarzyna Nadworna